DE STEM

Onze stem gebruiken we om te communiceren. Soms laat deze stem ons in de steek of we zouden graag meer uit onze stem willen halen. Onze stem kan vergeleken worden met een muziekinstrument. Als we onze stem goed leren bespelen, dan kunnen we optimaal gebruik maken van de mogelijkheden. Zodra de stem de communicatie bemoeilijkt, is het van belang om dit niet te negeren.

Stemtherapie

Bestaan de stemklachten uit onder andere keelpijn, kriebel in de keel, hese, schorre stem, kuchen, veel hoesten en vermoeidheid na zingen en spreken? Dan kunnen de klachten veroorzaakt zijn door het verkeerd gebruiken van de stem, door stress en emoties of door het langdurig misbruiken van de stem. Soms is stemrust, medicatie of een KNO-onderzoek noodzakelijk, alvorens te starten met stemtherapie. Lees meer over het verhelpen van stemproblemen.

Stemtraining

Zijn er geen echte klachten, maar verloopt de communicatie niet effectief? Vind je dat je spreekt in een te hoog of langzaam spreektempo? Of krijg je reacties op je spreken vanuit je directe omgeving? Klinkt je stem misschien zacht, hard, hoog, laag, krakerig, onzeker, dominant, onsamenhangend, dan is stemtraining een aanrader. Stemtraining is ook mogelijk als het spreken onvoldoende verstaanbaar, niet vloeiend of saai is.

Tijdens de stemtraining zullen de voorwaarden voor gezond en boeiend stemgebruik worden meegenomen die de communicatie verbeteren. Denk aan houding, adem, stem, articulatie en expressie.

De stemtraining is onder andere gebaseerd op de kernthema’s vanuit de principes van Estill Voice Training (EVTS) Mind The Voice visie (MTV), Complete Vocal Technique (CVT) en vele andere technieken. Uiteraard alle methodes die aansluiten bij het optimaliseren van de stem. Vanuit leren en ontdekken wat en waar iets gebeurd, word je begeleid naar het voelen en ervaren van de nieuwe effecten op je stem. Via stapsgewijs trainen van de nieuwe technieken leer je je stem gezond en kwalitatief beter te gebruiken.

LAX VOX

Een stemmethode voor zowel sprekers als zangers. Door programma’s als The Voice is het ‘bubbelen in water’ bekend geworden. Er is steeds meer vraag naar deze methode. Lax Vox is makkelijk toe te passen. Enige instructie en achtergrond is wel zinvol, alvorens deze methode te gebruiken. Als je de methode juist toepast dan ervaar je achteraf: ontspanning bij spreken en zingen, focus op houding en adem en daarnaast ervaar je ontspanning in gezicht, hoofd, hals, nek en torso. Bekijk de instructiefilm voor meer informatie en instructie.

SOVT- trainer

Je bereikt een complete vocal work-out met dit stemtrainingsinstrument, ontworpen door Mind The Voice. De vertaling Semi Occluded Vocal Tract betekent letterlijk half afgesloten spraakkanaal. Het doel is de stembanden makkelijker te laten sluiten door te blazen door een buisje, zodat je stemplooien een gezonde trilling krijgen. Het biedt alles wat je stem nodig heeft in een handbereik. SOVT biedt ademsteun, de hese klank verdwijnt, je haalt alles uit je stem, je vergroot je bereik en je leert stemeffecten gezond toe te passen. Vanaf nu een van de onderdelen behorend bij stemtraining of stemtherapie bij Voice in progress.

Begeleiding en coaching

Alle logopedische begeleiding, training en coaching wordt bij Voice in progress in Apeldoorn gegeven vanuit een holistische benadering, zodat de begeleiding aansluit bij uw hulpvraag, wensen, mogelijkheden en beperkingen. Dit betekent dat stemtherapie, stemtraining, zangcoaching, presentatietraining op maat wordt aangeboden met aandacht en zorg voor uw communicatie.

Check up van de stem

Gebruik je je stem intensief? Door veel telefoneren, spreken of zingen? Is het belangrijk dat je stem goed klinkt, maar merk je dat je stem vermoeid raakt en aan kracht verliest? Is kuchen en schrapen een gewoonte geworden? Of heb je al eens een logopedisch traject gevolgd? Meld je aan voor een ”Check up van je stem” Door middel van een stemscreening wordt je stem beoordeeld.

Voice Skills Training voor logopedisten

Ben je logopedist? Heb je affiniteit met de doelgroep stemklachten? Wil je je specifiek verdiepen en verbreden in de behandeling van stemclienten? Meld je dan aan voor de tweedaagse cursus speciaal voor logopedisten.