Logopedie

Logopedie is een breed vakgebied, waarbij de communicatie centraal staat. Het algemene doel is om de communicatie te behouden, te verbeteren of te versterken. Logopedie bestaat uit het behandelen en begeleiden van klachten op het gebied van taal, spraak, afwijkend mondgedrag, stem, slikken en gehoor. Om te spreken, maken we gebruik van onze stem.

Afhankelijk van de situatie of ons beroep gebruiken we onze stem normaal, veelvuldig of intensief. Als het gebruiken van de stem met de verkeerde techniek gebeurt, dan kunnen er klachten ontstaan. Logopedie kan dan uitkomst bieden om de stem te leren gebruiken met passende en juiste technieken.

Wanneer logopedie?

Zijn er sinds enige tijd stemklachten, langer dan twee weken, die niet overgaan en die te maken hebben met verkeerd ademen, hyperventilatie, veelvuldig of chronisch hoesten, onjuiste houding, wisselende stemkwaliteit, wegvallen van de stem, brok in de keel, heesheid, schorheid, moeizaam spreken en zingen, dan is het raadzaam om eerst een afspraak bij de huisarts te maken en deze klachten te bespreken. Lees meer over het verhelpen van stemproblemen.

Op grond van de bevindingen kan de arts een verwijsbrief meegeven voor logopedie. Met een verwijsbrief wordt de logopedische behandeling door de zorgverzekeraar vergoed. Logopedie zit namelijk in het basispakket.

Logopedische begeleiding

Logopedie, bij Voice in Progress in Apeldoorn, is voor jong en oud met uiteenlopende klachten of problemen bij houding, adem, stem, spraak, hoesten, presenteren en communiceren. Bekijk hier voor wie en bij welke klachten logopedische begeleiding aan te raden is.

KLACHTEN

Direct toegankelijk

Logopedie is Direct Toegankelijk, DTL, dus direct een afspraak maken is mogelijk. Voorafgaand aan de intake zal eerst een algemene screening worden afgenomen.

LET OP: bestaan de klachten van hoesten, heesheid of wegvallen van de stem 3 weken of langer? Dan mag u eerst een afspraak bij de huisarts maken om een verwijzng voor logopedie aan te vragen.

Logopedie